Switch!
Hallo lieve allemaal!
Zoals jullie allemaal wel weten zit ik nu in Mombasa. Heb het hier ontzettend naar m'n zin, zal jullie alles vertellen van afgelopen week!
De laatste 2 dagen op Hope Home, woensdag en donderdag, ben ik heel de tijd met de kindjes geweest en ook nog even geholpen in de keuken. Donderdag avond zijn we wezen eten bij Achieng, als afscheidsdinertje. Ze had heel uitgebreid gekookt, dus heb lekker gesmuld! Vind dat ze het Keniaanse eten ook maar in Holland moeten introduceren ;) Ik heb ook een certificaat gekregen voor het werk van afgelopen maand, erg leuk! Na het eten met parasol als paraplu (vanwege gebrek aan paraplu) naar ons huisje gegaan omdat het weer zo enorm hard regende, waar we zelf nog even een gezellig afscheidsfeestje hebben gehouden!
Vrijdagochtend was het dan zover, iets waar ik tegenop had gekeken: het afscheid van iedereen.. Om 11 uur zouden we vertrekken richting Kisumu. Voor die tijd heb ik nog veel foto's gemaakt en natuurlijk niet te vergeten de afscheidsfoto. Wat een gedoe was dat zeg om alle kindjes en nanny's op de foto te zetten. Na ruim een half uur eindelijk gelukt, het resultaat is leuk geworden! Daarna van alle kindjes en nanny's afscheid genomen, was wel even stom! Omdat ik niet wist hoe je ‘ik ga weg' in het swahili zei, heb ik gevraagd of nanny Beta het even voor me wilde vertalen. Toen ik wegliep gingen ze met z'n allen mij uitzwaaien! Het idee dat ik ze gewoon nooit meer zie is enorm raar.. Boniface heeft ons toen naar Kisumu Airport gebracht. Was leuk dat Juun, Hanneke en Denise met me meegingen. Had ik toch nog een klein afscheidscomité'tje!! Van Kisumu vloog ik naar Nairobi. Daar had ik 2 uur overstaptijd, waarna ik naar Mombasa vloog. Aangekomen op Mombasa werd ik opgewacht door Peter. Peter heeft samen met Ineke en John Doingood opgericht en werkt dus met hen samen. Hij is de contactpersoon in Kenia van Doingood. Echt een ontzettend aardige man met een lekkere kwebbel dus kwam m'n 3 kwartier in de auto naar het Doingood huis wel door! Aangekomen in het Doingood huis keek ik m'n ogen uit. Er was licht!! En stroom!! Wauw, had al ruim een maand zonder gezeten, dus was erg luxe! De twee andere meiden die er al zaten, Joyce en Anouk, hadden al lekker eten klaargemaakt dus kon zo aanschuiven. Zag het al helemaal zitten die aankomende weken!! Eerst even uitrusten dit weekend:)
Zaterdagochtend had ik m'n citytour die elke vrijwilliger van Doingood krijgt bij aankomst. Deze werd gegeven door Alex, de zoon van Christine, de headteacher van El Roi school waar ik ga werken. Hij heeft me als eerste Old Town van Mombasa laten zien, waarna we het modernere deel ingingen. Keek m'n ogen uit naar de drukte in Mombasa en naar alle souvenierkraampjes. Heb natuurlijk 5 weken in het platteland gezeten, dus dit was toch opeens wel weer wat anders. Mombasa is wel echt een super leuke stad, met het strand aangrenzend. Ook heeft hij me uitgelegd welke matatu ik moet nemen naar het schooltje waar ik maandag begin en welke naar town. Ik moet trouwens wel echt wennen aan de warmte hier in Mombasa, het is echt stukken warmer en benauwder hier dan in West-Kenia! 's Middags ben ik met Joyce en Anouk naar Nyali Beach gegaan, wat op loopafstand is van het huisje. Echt mooi het strand, met palmbomen!! Daar hebben we denk een half uurtje gelegen, waarna we letterlijk werden overspoeld door de zee vanwege een plotselinge springvloed. 's Avonds heb ik m'n kookkunsten vanuit Hope Home gebruikt en lekker rijst, sukumawiki en sojavlees gemaakt!
Zondagochtend zijn we naar een ander strand geweest, Pirates Beach. Dit is het bekendste strand van Mombasa waar alleen maar Kenianen te vinden zijn. Wij als 3 blanke meiden voelden ons daar toch niet echt zo prettig bij, dus zijn we voor een hotel gaan liggen. Op het strand zijn veel souvenierkraampjes waar je oa ook kanga's (keniaanse doeken) kan kopen. Ze willen je met het kopen van souveniertjes echt enorm belazeren, waardoor je goed moet kunnen afdingen! Het is me gelukt om van 16 euro naar 4 euro af te dingen!:)
Maandag begon dan eindelijk onze eerste werkdag op El Roi school, samen met Anouk. Bettie, de huishoudster van het Doingood huis (werkt elke dag van ong. 10 tot 2 en koopt ons eten en maakt schoon) heeft ons naar ons project gebracht. Toen we aankwamen en Bettie vertelde dat dit het schooltje was, schrok ik best wel. Het was een heel krakkemikkig klein gebouwtje met 4 kleine klaslokaaltjes. Er was ook echt amper een schoolplein, denk ongeveer 3 bij 6 meter.. We werden wel echt ontzettend lief ontvangen door de headteacher, alle leraren en kindjes! De kindjes gingen allemaal zingen voor ons. Ook hadden ze een poster gemaakt, zie foto's, zo lief! Ik mocht helpen in de babyclass van teacher Agnes, dat zijn kindjes van 2,5 tot 5 jaar. Het lessysteem is hier in Kenia heel anders dan in Nederland. Het gaat allemaal klassikaal: de teacher zegt wat op en de klas dreunt dit na en zo gaat het heel de dag door. Rond half 11 hebben de kinderen 3 kwartier pauze en krijgen ze ugi (pap). Van half 1 tot 2 hebben ze lunch en krijgen ze warm eten. Ze vinden me al een echte afrikaanse vrouw, aangezien ik met m'n handen eet haha! Rond half 4 is de school afgelopen en gaan alle kindjes met z'n allen tegelijk hand aan hand weg. Ze moeten namelijk een drukke straat oversteken, waarbij de teacher op de weg gaat staan en alle kindjes keihard over de straat rennen. Echt een schattig gezicht! Deze dag heb ik vooral geholpen met het huiswerk van de kindjes, ja ja die krijgen ze hier al op een leeftijd van 2! Ook hebben we lang gepraat met de headteacher Christine. Ze schaamt zich enorm voor het schooltje, omdat het zo krakkemikkig is..
Dinsdagochtend waren we om half 9 op het schooltje, dan beginnen de lessen. Ik kwam aan in de babyclass, waarbij ze allemaal gingen staan en in het engels vroegen hoe het met me gaat. Echt zo schattig hoe beleefd ze zijn! Daar heb ik heel de dag geholpen met huiswerk, buitenactiviteiten en zelfs zelf lesgegeven! Alle lessen worden in het engels gegeven, maar wel enorm primair engels. Als ze het niet snappen, dan vertaald de teacher het in het swahili. Wat ook leuk was vandaag is dat de buitenkant van het schooltje werd opgeknapt. Er worden allemaal schilderingen op gemaakt, echt een leuk en vrolijk gezicht!
Woensdag weer naar het schooltje geweest, wordt steeds leuker! Ook omdat ik steeds meer zelf mag doen! Toen Joycethuiskwam van haar project, een ander schooltje in de buurt, vertelde ze dat een groot deel van het schooltje was overreden door traktoren vanwegeruzie over land. Echt heftig..'s Middags was er bij de Nakumatt, vlakbij ons huisje, een masai marktje. Echt wel gaaf hoe ze er uit zien, typisch het beeld wat ik had van afrikaanse mensen, met doeken en veel sieraden en van die groten gaten in hun oren!
Vandaag weer een leuk werkdagje gehad! Ik had een spelletje memo meegebracht en dat vonden ze helemaal geweldig! Na het schooltje zijn Anouk, Joyce en ik naar het huisje gegaan van Bettie. Zij wilde heel graag dat we een keer bij haar huisje kwamen kijken. Het was echt een mini huisje van ong. 2 bij 2 meter. Daarin slaapt zij met haar 2 kinderen. Wel fijn dat ze werk heeft, dus dat ze überhaupt wel een huisje heeft. Dat was vroeger wel anders vertelde ze, ze heeft toen een tijdje op straat gewoond met haar kinderen vanwege werkloosheid..
Aankomend weekend gaan we naar Blessed camp, een ander project van Doingood net buiten Mombasa, en naar Simba Hills, een National Wildlife Park. Zal jullie daarover meer vertellen op m'n volgende blog!
Heel veel liefs,
Marlies
Ah leuk verhaaltje weer, ik ben jaloers!! Wil je de groetjes doen aan Peter? Of zie je die niet meer? xxxxxx tot skypese:)
Weer zeer indrukwekkend Marlies! Leuk dat je zelf ook een beetje mag lesgeven! Geweldige ervaring denk ik! Enjoy!
Gr. Monique en Perry
Meis, ik heb weer van je verhaal genoten! Veel plezier dit weekend! Dikke knuffel, mams
hey marlies, ik hoor en zie het helemaal voor me, fijn dat je overal de humor er van in ziet.blijf relativeren.
zie uit naar je vlg verhaal. dikke kus.
Ps by the way;voor mijn gevoel eet je aardig buiten je boekje?maar aaan jou verhalen gaat het goed met je, op een klein virusje na?stay healthy....love
Hartstikke leuk om te lezen!
Have fun sweety!! Sorry heb het hartstikke druk maar ik bel je snel! x
Ha Marlies de tijd vliegt 30 mei kom je weer terug, fijn om je weer te zien!!! Geniet ze deze dagen, tot snel!
Dikke knuffel